Wednesday, March 11, 2015

Dikili de kadın hakları üzerine yürüyüş

Dikili Belediyesi’nin Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikler, Özgecan Aslan'a adandı.

Dikili Belediyesi’nin Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikler, geçtiğimiz ay Mersin'in Tarsus ilçesinde öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan başta olmak üzere katledilen, işkence ve toplumsal baskı gören tüm kadınlara ithaf edildi.

“Kadın Şiddet Son Bulsun”
İlçede gerçekleştirilen etkinler sabah saatlerinde kadınların Dikili Belediyesi’nin organizasyonuyla kahvaltıda buluşmasıyla başladı. Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un eşi Nazan Tosun’un konuğu olan kadınlar dayanışma içerisinde kahvaltılarını gerçekleştirdi. Kahvaltının ardından Bülent Ecevit Meydanı’ndan Atatürk Meydanı’na şiddetin son bulması ve eşitliğin sağlanması içerikli sloganlar atarak ve düdükler çalarak yapılan yürüyüşe geçen kadınlar Atatürk Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli’ne karanfiller bıraktı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların yapıldığı, şiirlerin okunduğu etkinlik Dikili Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterileri ve müzikler eşliğinde devam etti. Etkinliklerin gündüz bölümü Nazik Işık’ın konuşmacı olduğu, Belediye Kültür Evinde gerçekleştirilen "Kadına Şiddet" konulu konferansla son buldu.

'Özgecan'ı Unutmayacağız, Unutturmayacağız'
Etkinliklerin akşam bölümünde Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun ve yüzlerce kadının katıldığı programda Dikili Belediyesi Atarneus Tiyatrosu üyeleri, 'kadınların yaşadığı baskı ve şiddet' temalı tiyatro gösterisi sergiledi. Yönetmenliğini Damla Ekeke’nin yaptığı ve oyuncular Saner Kutan Ata, Aleyna Coşkun, Şive İlayda Yıldırım, Sanem Su Yıldırım, Doğus Ayrık, Yekta Öcal, Cenk Taçalan, Nazire Uzal, Merve Yüktaş, Bena Işık Tut ve Nevra Boztürk’ün sahne aldığı "Sessiz Kalan Çığlıklar” isimli oyun izleyicilerle buluştu. Aile içi şiddet ve baskı ile toplumsal baskıyı yaşayan kadınların yaşadıklarının canlandırıldığı oyun izleyenler tarafından büyük ilgi gördü. Oyunun sonunda hunharca öldürülen Özgecan Aslan başta olmak üzere cinayete kurban giden tüm kadınlar anıldı. Tiyatrocuların 'Özgecan'ı unutmayacağız, unutturmayacağız' mesajı izleyenler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

“Cumhuriyetimizin Kadınlarına Gülmek Yakışır”
Törenin sonunda katılımcılara ve kadınlara çiçek takdim eden Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun yaptığı konuşmasında, “Kadınlarımızı cinsel, fiziksel ve insanlık dışı saldırılara maruz bırakanlar ile bunlara susan ve göz yumanlarla aynı dünyada yaşamaktan mutsuzuz. Bilinsin ki, biz hep kadınlarımızı, annemiz gibi, kızlarımız gibi, kardeşlerimiz gibi, canımız gibi seviyoruz. Ve biliyoruz ki, bu dünyayı, ülkemizi ve cumhuriyetimizi hep güzel kılan kadınlarımızdır. Bu karanlık günler elbet aydınlanacak. Kadınlarımıza karşı reva görülen şiddeti, cinsel saldırıları, eşitsizliği ve adaletsizliği bitireceğiz. Kararlıyız, azimliyiz. Çünkü Cumhuriyetimizin kadınlarına gülmek yakışır. Mutluluk yakışır. Tüm Cumhuriyet Kadınlarının Dünya Emekçi Kadınlar Gününü Yürekten Kutluyorum’ görüşlerini dile getirdi. Tiyatro Eğitmeni ve Yönetmen Damla Ekeke ise böyle anlamlı bir günde Dikilili sanatseverlerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, sanata katkılarından dolayı önce Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’a ardından da sanat grubunda yer alan oyuncuların ailelerine teşekkür etti.

No comments: